HPV virus

Šta je HPV virus?

Human papilloma viruses (HPV) su grupa od preko 150 virusa. Postoji mnogo tipova HPV-a, uključujući и tipove koji inficiraju genitalne oblasti, a neki  izazivaju genitalne bradavice.Zbog nekih tipova HPV infekcija se može razviti u rak ako se ne tretira.

HPV infekcija je česta polno prenosiva bolesti.Prema nekim procenama čak 40% seksualno aktivnih ljudi će imati HPV u nekom trenutku svog života.

HPV virusi mogu da izazovu promene na grliću materice kod žena.Većina ovih promena su bezopasne, ali ponekad mogu da izazovu promene koje će rezultirati rakom grlića materice.

Kako se prenosi HPV?

Neki tipovi HPV infekcije mogu se razviti bez seksualnih odnosa, ali se HPV virus veoma često prenosi sa jedne osobe na drugu tokom seksualnih aktivnosti.

Nekoliko tipova HPV virusa izazivaju kondilome.Genitalne bradavice se obično nalaze oko ili na penisu, skrotumu, rektumu, vagini, cerviksu (donji deo materice), ili oblasti između vagine i rektuma.One se mogu širiti na druge delove tela u blizini. Možete dobiti bradavice u ustima, ako ste imali oralni kontakt sa inficiranom osobom. Tipovi virusa koji najčešće izazivaju genitalne bradavice su  HPV-6 i HPV-11.

Više je verovatno da ćete dobiti HPV, ako:

Imate više od 1 seksualnog partnera.
Vaš partner je seksualno aktivn sa drugim partnerima.
Imali ste seksualni odnos pre 18 godina.
Imali ste druge polno prenosive bolesti .
Vaš imuni sistem (koji pomaže telu da se bore protiv infekcija) ne radi dobro zbog lečenja raka (hemoterapija), uzimanja droge ili stereoida.
Pušite cigarete, jer pušenje utiče na sposobnost u borbi protiv infekcije.

Koji su simptomi HPV infekcije?

Obično nema simptoma. U nekm slučajevima izrasline koje možete osetiti (bradavice) mogu da se pojave u genitalnom ili rektalnom području u roku od nekoliko nedelja, meseci ili godina posle kontakta sa inficiranom osobom. Genitalne bradavice su slične drugim bradavicama. Genitalne bradavice su boje mesa, sivkasto bele ili ružičasto bele boje. Obično se pojavljuju kao tanka, fleksibilna, čvrsta ispupčenja na koži koja izgledaju kao mali  karfioli. Neke su bradavice, međutim,male i ravne i ne mogu se lako primetiti.

Ostali simptomi genitalnih HPV infekcija su:

pojačan vaginalni sekret
neprijatan miris, blage iritacije, peckanje,svrab ili
bol u toku odnosa,
krvarenje (od povrede bradavica tokom odnosa)
Kako se postavlja dijagnoza?

Vaš lekar će vas pitati o vašim simptomima i pregledati vaše genitalije, kao i anus i okolnu kožu.Možda će biti uzet uzorak tkiva za laboratorijske testove.

Ako ste žena, imaćete PAPA test.Često se HPV otkriva uz pomoć ovog testa. Ako rezultati PAPA testa nisu dobri, možda ćete morati na druge testove kako bi utvrdili da li je HPV  razlog za abnormalne nalaze Papanikolau testa.Postoji DNK test koji može da se uradi da bi se videlo da li je HPV  tip u vezi sa rakom grlića materice.

Kako se leči HPV?

Ne postoji lek za HPV virus, ali zdrav imuni sistem se obično bori sa virusima.Postoje tretmani za zdravstvene probleme koje mogu da izazovu  HPV virusi, kao što su genitalne bradavice,promene na grliću materice  i rak grlića materice.

Postoji nekoliko načina za tretiranje HPV-a. Vaš lekar će razgovarati sa vama o mogućnostima i izboru tretmana.

Mogući tretmani su:Krioterapija: zamrzavanje bradavica tečnim azotom
laserski tretman
elektrohirurgija: električna struja se koristi da se spale ili uklone bradavice
operacije: sečenje daleko izrasline ili infekcijeMožda ćete morati dobiti lokalni anestetik da se umrtvi oblasti pre nego što se uradi neki od ovih tretmana.Ako ste trudni, male bradavice  obično ne predstavljaju problem u trudnoći. Međutim, ponekad hormonske promene u trudnoći mogu da izazovu rast genitalnih bradavica do veoma velikih dimenzija. Ako se to desi, ove velike bradavice mogu da se uklone medicinskim tretmanom.Lekovi koji se koriste za ovaj tretman u toku trudnoćesu malo drugačiji od onih koje se koriste za žene koje nisu trudne. Ako bradavice ne nestanu posle nekoliko tretmana , možda će morati da budu uklonjene pomoću lasera.Uklanjanje bradavica ne oslobadja od virusa. Jer vi ćete dalje imati virus posle terapije,pa se bradavice mogu vratiti. Genitalne bradavice se mogu tretirati interferonom. Interferon je lek koji pojačava imuni odgovor organizma i pomaže borbu organizma protiv virusa.Koliko dugo će lečenje trajati?Lečenje može da ukloni bradavica, ali to neće osloboditi organizam od virusa. Kao rezultat toga, bradavice se mogu vrati i možda ćete morati da idete na više tretmana.

Genitalni HPV ne izaziva zdravstvene probleme za većinu ljudi. Međutim, neke vrste HPV-a imaju uticaj na razvoj raka grlića materice, vagine,ili vulve  kod žena.

HPV-6 i HPV-11 tipovi virusa, koji su uobičajeni uzrok genitalnih bradavica, retko dovode do raka i nazivaju se HPV infekcije niskog rizika .HPV tipovi za koje je više verovatno da će dovesti do razvoja raka se nazivaju “HPV tipovi visokog rizika”. Polno prenosivi, tipovi visokog rizika su tip: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 69, a možda i nekoliko drugih. Tipovi 16 i 18 su najčešće HPV infekcija koje mogu da postanu kancerogene.

Zbog  HPV tipova koji mogu da izazovu prekancerozne i kancerozne promene na grliću materice, važno je za žene koje su imale HPV infekciju da imaju redovne Papa  testove da bi se proverilo da li postoje abnormalne ćelije. Rak grlića materice je veoma lako na vreme otkriti i uspešno operisati  redovnim Papanikolau testovima i praćenjenjem.

Mnoge HPV infekcije, čak i kada su izazvane virusima visokog rizika, ne izazivaju rak, naročito kod žena mlađih od 30 godina.

Kako mogu da se zaštitim?

Izbegavajte seksualni kontakt ako vi ili vaš partner imate HPV infekciju dok se ne završili tretman i bradavice potpuno ne nestanu.
Redovno idite na Papanikolau testove po preporuci vašeg lekara.
Ako imate neobičan vaginalni sekret ili iritaciju, ili ako primetite izrasline u genitalnoj oblasti,odmah se javite svom lekaru.
Ako imate abnormalne nalaze Papanikolau testa, sledite savete svog ginekologa za testove i lečenje.
Ako planirate da ostanete u drugom stanju a imate genitalne bradavice ili abnormalni nalaz Papanikolau testa izazvan HPV-om,uradite tretman pre nego što zatrudnite.

Kako mogu da sprečim HPV komplikacije?

Izbegavanje seksualnih kontakta je najbolji način da se spreči obolevanje od HPV-a.

Vakcina koja se zove Gardasil je na raspolaganju za sprečavanje  HPV infekcija odredjenim tipovima koji su visoko rizični za rak grlića materice. Vakcina je odobrena za upotrebu od strane SZO. Ako već imate HPV virus,vakcina neće izlečiti vašu infekcije, ali može da pomogne da ne dobijete neku od infekcija sa nekim drugim tipom HPV-a.

Gardasil  je odobren za devojke i žene od 9 do 26 godina starosti. Preporučuje se da sve devojke između 11 godina i 12 godina dobijaju Gardasil kao deo njihovoe rutinske imunizacije.On se daje u 3 doze u roku od 6 meseci. Gardasil može da vas sigurno zaštiti od HPV-a za 5 godina. Istraživači rade studije da li revakcinacija posle 5 godina potrebna.

Gardasil se obično ne daje trudnicama.

Evo još nekih stvari koje možete uraditi da bi se sprečio HPV ili njegove komplikacije:

Izbegavajte polne odnose dok niste u braku ili nemate preko 18 godina.
Koristite lateks ili poliuretanske kondome tokom odnosa.Kondomi mogu smanjiti rizik od dobijanja kondiloma, ali bradavice se mogu preneti preko oblasti koje nisu pokrivene kondomom.
Najbolje je imati jednog seksualnog partnera koji nije seksualno aktivn ni sa kim drugim.
Izbegavajte pušenje. Studije pokazuju da pušenje povećava rizike i probleme vezane za HPV infekciju.

Još o HPV-u-papiloma virus,  ,HPV i bradaviceKondilomi polne bradavice
Vaginalne bradavice-Kondilomi
Kondilomi u ustima
Virusne bradavice na licu i vratu
Bradavice na nogama
Bradavice kod dece
Kondilomi slike
PAPA test

HPV kod muskaraca,HPV test