Polne bolesti : higijena zdravlje čuva

Vreli sunčani dani i vreme lakog zbližavanja ljudi, koji često bez mnogo razmišljanja ulaze u polne odnose, višestruko povećavaju stepen rizika od zaraznih polnih bolesti. Oskudno odeveni u gradskoj vrevi, na morskoj plaži, ili bazenu, postajemo laka meta.

Pojačana aktivnost seksualnih hormona izaziva seksualnu želju, a ako se tome doda povećana migracija tokom godišnjih odmora, oslobođenost od svakodnevnih pritisaka i stresova, ili suvišna čašica alkohola uz opuštajuću dušu, trenuci uživanja začas mogu da se pretvore u noćnu moru.

Postoji mnogo bolesti koje se prenose polnim putem, a izračunato je da se u svetu svakog dana zarazi čak 685.000 ljudi
Sve je češća pojava polnih bolesti od mladih, od 13 do 19 godina, na samom početku njihovog aktivnog seksualnog života.
Iako je po zakonu obavezno prijavljivanje gonoreje,sifilisa, hlamidija,primarne infekcije genitalnim herpesom, hepatitisa i HIV, mnogi to ne čine. A reč je o bolestima koje mogu da ostave trajne posledice, čak i karcinom.
U poslednje vreme najveći broj pacijenata ima kondilome (polne bradavice). Izaziva ih humani papiloma virusi (HPV), inače uzročnik karcinoma grlića materice. Kao i mnoge druge polne infekcije, kondilomi ne prave smetnje, pa pacijenti često i ne znaju da su zaraženi, zbog čega se obolenje širi.

Kondilomi su mekane bradavice, veličine čiode, izduženog, ili karfiolastog izgleda, crvenkasto-ružičaste boje, ili boje kože.Javljaju se po koži i sluzokoži genitalija, u predelu oko čmara, a ponekad i na sluzokoži usne duplje kod oralnog seksa. Mogu da se jave i u mokraćnom kanalu, ili grliću materice. Ako se promene na grliću materice ne leče na vreme, mogu da dovedu do karcinoma. Promene mogu da se jave posle neko nedelja, meseci, pa i više godina od seksualnog kontakta.

Hlamidijaza je jedna od češćih polnih infekcija, jer se javlja kod mladih sa većim brojem seksualnih partnera. Bolest počinje jednu, do dve nedelje nakon seksualnog odnosa, pojavom žarenja i peckanja u mokraćnom kanalu i blago zamućenog, ili beličastog oskudnog iscetka. Kod velikog broja inficiranih, ne izaziva smetnje, pa se infekcija lako širi. Dugo prisutna, može da dovede do upale genitalnih organa, što na kraju dovodi do neplodnosti i muškaraca i žena.

Iako se polne bolesti uglavnom dobijaju seksualnim putem, infekcija može da se prenese i na gi način. Stidne vaši se prenose i preko zagađenih stvari, kao što su zajednička odeća, ili posteljina. Parazit trihomonas vaginalis, takođe može da se prenese bez seksualnog kontakta, preko sunđera za kupanje, ili klozetske daske.

Trihomonas vaginalis pokazuje obilan penušav vaginalni sekret, neprijatnog mirisa, poznat kao peta grupa. Bolest se uspešno leči. Preko zajedničkog brijača, kod tetovaže i pirsinga u nesterilnim uslovima, može da se prenese hepatitis B i C koji oštećuje jetru.
Kad je reč o polno prenosivim bolestima, pored klasičnog seksualnog opštenja, u zoni rizika je i oralni seks.U poslednje vreme sve više muškarca nakon oralnog seksa oboleva od gonoreje.Obično su zatečeni kad čuju dijagnozu, ne znajući da i u grlu žene mogu da se nalaze gonokoke. Na isti način prenosi se i humani papiloma virus (HPV), kada muškarac zadovoljavajući partnerku oralnim putem, pokupi i gomilu kondiloma na usnama.

Bez kondoma uvek postoji rizik, bez obzira da li se partneri dobro znaju, ili ne. Zato je za sve koji stupaju u seksualne odnose, važno da usvoje model bezbednog seksualnog ponašanja. To podrazumeva edukaciju u ranom školskom uzrastu, jer se ustaljene navike teško menjaju. Upotreba kondoma mora da postane normalna navika.

Rizični odnosi
Svi seksualni odnosi bez kondoma su rizični, a posebno seks sa:
nepoznatim partnerom
promiskuitetnim partnerom
prostitutkama
intravenskim narkomanima

Samo direktan kontakt
U bazenu se polne infekcije ne mogu dobiti zbog hlora koji ubija bakterije, a ni u javnim kupatilima, klozetima, niti putem prljavih ruku, pre svega zato što su uzročnici osetljivi i odmah
propadaju u spoljnoj sredini. Mora da dodje do direktnog kontakta, jer opstaju isključivo u telesnim tečnostima.