Nega kože polnih organa

O intimnoj higijeni se retko govori i piše. Može se reći da je intima, polne bolesti i nega kože oko genitalija jednostavno tabu u našem društvu. Međutim, moramo pričati o tome kako bi svi dobili najbolje savete i da se mladi što lakše dođu do potrebnih informacija. Neprijatnosti između roditelja i dece tokom razgovora o polnim organima i seksu su uvek postojale, ali se moramo potruditi da ove ogromne zidove srušimo.

Ginekolozi, kažu da postoje određena pravila koja moraju da se poštuju da bi se sačuvalo zdravlje polnih organa žene. Fluor genitalis je sekret u materici. Njegova količina i izgled menjaju se u zavisnosti od količine hormona, psihičkih, ali i fizičkih okolnosti. Ovaj sekret ne nadražuje okolnu sluzokožu, a nastaje ljuštenjem sluznice vagine i vrata materice.Svaki kubni milimetar sekreta sadrži oko 500 miliona bakterija. Većina tih bakterija ženi neće nauditi. Laktobacili obezbeđuju prirodnu zaštitu sluzokože od zaraza.

Hormonske promene, trudnoća, stres i umor mogu da promene floru vagine i njenu Ph vrednost. Intimna nega neće zameniti lečenje polnih organa. Za konkretne savete se obratite lekaru ginekologu. Samolečenje je opasno po Vaše zdravlje, jer neznate tačan uzrok određenog problema. Pored toga, žene se stide ginekologa i teško se opredeljuju za pregled, međutim, Vi budite hrabri i nemojte se ustručavati pričati o problemima koji mogu samo da se pogoršaju ako se ne lečite na vreme.

Odmah se obratite lekaru ako osećate bol i nelagodnost tokom odnosa sa partnerom, ukoliko nadraženost sluzokože duže traje ili ako osetite neprijatan svrab i obilan vaginalni sekret koji je žućkaste boje i neprijatnog mirisa. Sve su to simptomi i problemi koji se moraju lečiti.

Tokom nege intimnih delova tela izbegavajte razne sapune i gelove za tuširanje koji su previše mirišljave. Mirisni toalet papir,parfemi i alkohol mogu da izazovu iritacije sluzokože, dok plastificirani higijenski ulošci sprečavaju pristup vazduha i održava stalnu vlažnost i tako podstiče razmnožavanje štetnih mikroorganizama. Uske pantalone i tanga gaćice izazivaju trenje i pogoduju nadraživanju sluzokože intimnih delova tela.

Danas postoje sredstva za intimnu negu žena koja svojom kiselošću (pH) stvaraju prvu branu infekciji genitalnog trakta.Ovi specijalni preparati se mogu kupiti u apotekama ili bolje snabdevenim prodavnicama i parfimerijama. To su losioni, gelovi i pene s biljnim ekstraktima koji ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu. Bitno je da ima Ph oznaku od 3,8 do 4,5 jer tada neće doći do promene bakteriološke sredine u vagini. Zabranjena su unutrašnja inspiranja, osim po preporuci lekara, jer se time povećava mogućnost infekcije.