Papilomi

Postoji dosta polemika oko toga dali su papilomi subklinička slika humanog papiloma virusa ili ne.Za sada nije pouzdano naučno dokazano da se radi o HPV infekciji.
Nikada nije dokazano da seksualni partner dobija takve iste promene,takodje papilomi u najvećem broju slučajeva ostaju potpuno nepromenjeni i veoma retko se menjaju i rastu.Zbog toga se svrstavaju u bezazlene pojave.Papilomi veoma retko izazivaju svrab ili bolne odnose pa osim u veoma retkim slučajevima nikakvo lečenje i nikakvi tretmani nisu potebni osim redovnog praćenja.
Kada se ova pojava uoči može biti veoma uznemiravajuća i zbog toga se treba obratiti lekaru mada za potpuno sigurno utvrdjivanje dali se radi o papilomima ili kondilomima često treba sačekati.

Papilomi su polipoidni izraštaji koji se u najvećem broju slučajeva pojavljuju na vratu, kapcima, pazuhu i preponama. U boji su kože a redje su mrki ,vezani su “peteljkom” oblika kesice i veličine su od jednog milimetra pa čak do 2 centimetra.
Sama terminologija i prevodjenje engleskih naziva “papilloma” kao kondilomi i papilomi dovodi do zabune i nejasnoća dali se radi o HPV virusnoj infekciji ili ne,za sve neobične promene na koži a posebno izrasline se obavezno treba obratiti lekaru i uraditi neophodna ispitivanja.
Saznaj više:
HPV virus,HPV i bradavice,polne bradavice kondilomi,bradavice,bradavice na rukama,bradavice kod dece,vaginalne bradavice kondilomi kod zena,Kondilomi u ustima,Bradavice na stopalima

kanvali kondilomi