Vaginalni sekret

Da li je normalno da postoji vaginalni sekret?

Vaginalni sekret je prirodan način organizma da se čisti ,odbrani vaginu od infekcija i da obezbedi lubrikaciju. Normalno je da postoji malo belog ili žućkastog  sekreta, koji može ostaviti žućkasti trag na rublju. Žena u reproduktivnim godinama treba da ima oko pola grama sluzi svaki dan.

Obim normalnog pražnjenja će varirati kod svake žene. Neke će možda imati  više od proseka ali ne može biti nikakve abnormalnosti  u tome – to se zove leukorrhoea. Epitelne ćelije su bogate  glikogenom, koji se stvara od ugljenih hidrata. Laktobacili su bakterije koje se normalno nalaze u vaginii  koje su u stanju da  pretvore glikogen u mlečnu kiselinu. Mlečne kiselina održava vaginu kao malo kiselu  a to štiti od infekcija.Čak 30 tipova bakterija može se naći u normalnom vaginalnom sekretu, oko 95% zdrave populacije bakterija se sastoji od laktobacila. Postoji nekoliko podtipova laktobacila, ali najznačajniji oblik proizvodi hidrogen peroksid. Baš kao i vodonik peroksid koji se koristi za čišćenje posekotina i ogrebotina na površini  kože, vodonik peroksid proizveden od strane laktobacila pomaže smanjenje broja neželjenih bakterija, kao što su Escherichia coli,  crevne bakterije odgovorne za infekcije urinarnog trakta. Zdrava vaginalna pH vrednost je relativno kisela (pH 3.8-4.5). Kiseli pH obeshrabruje nepoželjne bakterije.

Estrogen teži da poveća količinu glikogena. Na kraju krajeva, hormoni  menjaju količinu normalnog vaginalnog sekreta.

U vreme ovulacije (oslobađanje jajne ćelije), obično oko 14 dana pre narednog perioda, postoji povećana količina  vaginalnog sekreta. Takođe, postoji povećan sekret kod trudnica.

Brojni faktori će doprinose obimu  pražnjenja. Ovo uključuje  menstrualni ciklus, hormonskie lekove (npr. oralne kontracepcije ili terapije zamene hormona pojačavaju vaginalni sekret), seksualno uzbuđenje i aktivnost, odeća.
Kako da znam da li je moj vaginalni sekret  nenormalan?

Vaginalni sekret je jedan od najčešćih razloga da žena konsultuje svog lekara. Problematično povećanje vaginalnog sekreta možda ukazuje na neki problem. Loš miris, vaginalna i vulvalna  (eksterna) iritacija ili bol su česti prateći simptomi kada postoje infekcije.

Promena boje i gustine sekreta  je uvek  razlog za medicinski pregled. Bakteriološki (bris) i testovi krvi su posebno potrebni ako je postojala  bilo kakva mogućnost infekcije seksualno prenosivim bolestima.
Vaginalno  ispiranje

Oduvek je ispiranje bilo vršeno kao terapeutski postupak,za smanjenje  mogućnosti infekcije . Mnogi hemičari su prodali parfimisane rešenja napravljena za tu svrhu.Ali često ispiranje verovatno donosi više štete nego koristi.Vagina je sposobna da održava sebe čistom. Vaginalni sekret je bogat zaštitnim bakterijama (P 22.1) i prekomerno ispiranje može značajno smanjiti njihov broj. Hemikalije u  tečnosti za ispiranje i mlaznice  mogu izazvati  iritaciju. Ispiranje može pre povećati nego smanjiti vaginalni sekret.Razumno može biti ispiranje jednom svakog meseca posle perioda. Dnevni pranje vulve, međice  i analnog područja je sasvim dovoljno.
Šta može da izazove povećani vaginalni sekret?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih može doći do povećanja vaginalnog sekreta, uključujući:

Vaginalne infekcije:

Kandida (Thrush).
Trichomonas vaginalis.
Bakterijska vaginoza.
Cervicitis (erozija grlića materice ).
Polipi grlića materice
Suviše često ispiranje

Parfimisani sapuni

Atrofični vaginitis

Posle menopauze prirodni vaginalnisekret se  smanjuje.
Krvlju obojen sekret  može biti simptom raka grlića materice.

Koje su česte vaginalne infekcije?

Postoji veliki broj mikroorganizama koji mogu izazvati vaginalne infekcije a neki od njih mogu da koegzistiraju.

Kandida

Šta je kandida? Kandida infekcija je izazvana gljivicama, organizmima  koji se nalaze u vagini kod 25% žena obično bez ikakvih simptoma. Najčešća vrsta kandide koja se nalazi u vagini je candida albicans koja je organizam koji živi u crevima i lako se prenosi . Kandida infekcije se javljaju kada postoji,visoki nivo šećera u krvi (diabetes mellitus), trudnoća,posle upotrebe  antibiotika i steroida. Kisela sredina podstiče rast kandide.

Tipični,  simptom kandide je  gust, beli sekret a koža oko vulve  može biti akutno crvena.

Trichomonas vaginalis(trihomonijaza)

Trichomonas vaginalis je protozoa a infekcija se  obično stiče seksualnim kontaktom. Postoji , penušav zelenkasti sekret neprijatnog mirisa.
Bakterijska vaginoza?

Različiti mikroorganizami mogu biti umešani , ali se još uvek ne zna koji su glavni krivci. Pažnja je usmerena na bakterije po imenu Gardnerella vaginalis. Ovaj organizam se može naći kod više od 50% zdravih žena. Hiljadu puta povećane koncentracije Gardnerella i drugih anaeroba (bakterije koje mogu napredovati na niskom nivo kiseonika) je tipično za Bakterijsku vaginozu. Neki sugerišu da  je bakterijska vaginoza seksualno prenosiva bolest ali se ona, međutim, može pojaviti  kod device.

Bakterijska vaginoza verovatno nastaje  kada se naruši ravnoteža između zaštitnih organizama (laktobacila) i potencijalnih patogena (organizama povezanih sa bolešću). Prekomerno vaginalno ispiranje, na primer, može da dovede do bakterijske vaginoze zbog uklanjanja laktobacila.Sperma takodje smanjuje prirodnu kiselost vagine i stvara preduslove za infekciju.
Kako se vaginalne infekcije leče?

Sa teorijske tačke gledišta,  obično treba sačekati rezultate laboratorijskih ispitivanja  pre početka lečenja.U kliničkoj praksi uglavnom se želi da se rano počne sa pružanjem pomoći pacijentima i uobičajena je praksa da se počne lečenje na osnovu kliničke opservacije i simptoma a kasnije ako bude potrebno prilagodi terapija na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja .

 

Kandidu može da uništi Nistatin vaginalni krem ili vagitorije i kajmak.Terapija od 14 dana trebalo bi da uništi kandidu.Kandida je osetljiv derivate  imidazola , koji se obično primenjuju lokalno, kao kreme ili vagitorije.
Canesten krem je odličan za tretman vulvo-vaginalne  kandidijaze.

Vaginalni kreme može biti interno primenjuje za vaginalne infekcije i eksterno za vulval infekcija. Kreme mogu takođe da se primene i na penis partnera jer postoji verovatnoća da je i on inficiran i da može kasnije da reinficira partnerku.

Oko jedan odsto žena će imati više od šest epizoda vaginalne kandide tokom jedne godine. Uzrok je često ektropija  grlića materice ektropija (erozija grlića materice ).

Preventivne mere obuhvataju izbegavanje odeće koja bi mogla nadražiti genitalne oblasti. Prirodna vlakana kao što je pamuk su bolja od sintetike.Prilikom kupanja netreba koristiti šampone za kosu u kadi a tuširanje je kod osetljivih na iritacije bolja opcija od kupanja u kadi.Antibiotici mogu biti u vezi sa akutnim epizodama kandide,jer uništavaju korisne bakterije koje održavaju ravnotežu.
Bakterijska vaginoza  reaguje na antibiotike uspešne protiv anaerobnih bakterija.
Saznaj više

Vaginalna kandidijaza
Gljivice
Kandida
Kanesten
Nystatin
Papa test