Vaginalne bradavice-kondilomi

Vaginalne bradavice ili genitalni kondilomi se odnose na male izrasline nalik malom karfiolu,oko analno-genitalnog regiona.Ova visoko zarazna bolest je izazvana humanim papiloma virusom (HPV) i povezana je sa rakom anusa, penisa i vulve.Veruje se da su tip 6 i tip 11 HPV virusa odgovorni za 90% od ukupnog broja slučajeva genitalnih bradavica.Ova bolest se širi kroz direktan kontakt ili seksualni odnos sa inficiranom osobom.Vaginalne bradavice imaju dug period inkubacije (vreme potrebno da se potpuno razviju),a obično su ignorisane od strane inficiranog u ranim fazama.Ako se ignorisanje nastavi genitalne bradavice se mogu pretvoriti u ozbiljne karcinome kao što je karcinom grlića materice,i rak anusa i vulve.

ŠTA SU VAGINALNE BRADAVICE

Vaginalne bradavice pogađaju analno-genitalni region žene.One mogu da utiču na region pored vulve, unutar vagine, na grliću materice i na oblasti perineuma.Neke vaginalne bradavice su duboko unutra i zbog toga se ne mogu lako videti osim ako se ne pojave simptomi.Veličina bradavica se može razlikovati u zavisnosti od infekcije a neke čak mogu biti nevidljive golom ljudskom oku.

Vaginalne bradavice su klasifikovane kao seksualno prenosiva bolest dakle, glavni uzrok zaraze je oralni, vaginalni ili analni kontakt sa nekim ko već ima HPV infekcije.HPV može da se lako prenosi putem dodira sa kožom i jednom kada uđe u sluzokožu kože,on može da se postepeno razvija izazivajući bradavice(kondilome).Može da prođe dosta vremena u tom procesu i postoje mnoge mogućnosti za pravovremeno otkrivanje i lečenje.Sve HPV infekcije ne mogu da dovedu do raka, ali šanse za dobijanje raka povećavaju se sa prisustvom vaginalnih bradavica.

SIMPTOMI

Postoje mnogi simptomi vaginalnih bradavica.Najčešći su izrasline nalik karfiolu, boje mesa oko genitalija i anusa. Ostali simptomi su abnormalno vaginalno krvarenje, preterana vlažnost kože u području gde rastu bradavice,povećan vaginalni sekret, svrab analnog područja, vulve i grlića materice. Ovi simptomi mogu da traju dugo vremena.

OTKRIVANJE

Nije razvijen lek za lečenje HPV-a, ali vidljive bradavice se mogu lečiti.Većina HPV infekcija često će “sama od sebe nestati”, jer imunološki sistem čisti viruse.Kolposkop ili lupe mogu se koristiti da biste videli sitne genitalne bradavice.Papa test lako pokazuje HPV infekcije.Ženama se savetuje da rade Papa test na svakih 6 meseci.Medjutim ne postoji način da se utvrdi da li će HPV infekcija izazvati bradavice ili ne.

TRETMAN

Postoje vakcine za sprečavanje infekcije HPV-om Gardasil i Cervarix.Gardasil se takođe preporučuje muškarcima,jer i oni dobijaju neke vrste genitalnih bradavica.Ove vakcine se daju u mladosti a vakcinacija treba da se obavi pre prvog polnog odnosa.

Najčešći tretman za lečenje genitalnih bradavica je Podofilok.Izabran je zbog svoje niske cene.Još jedan tretman se koristi za uklanjanje kondiloma i poznat je kao Elektro-hirurška Ekscizija postupak (LEEP).U slučaju ozbiljnih napada genitalnih bradavica koristi se i krioterapija,ovom metodom, bradavice se zamrzavaju i potom lome. Pacijenti mogu da se odluče i za tretman laserom.Ali skoro svi ovi tretmani mogu eventualno izazvati ožiljke ili de-pigmentaciju na koži.

Vaginalne bradavice su često zanemarene u ranim fazama i ljudi se ne obraćaju na vreme lekaru u nadi da će sve brzo proći.Ova bolest daje dovoljno vremena za otkrivanje i lečenje.
Saznaj više:

HPV virus,HPV i bradavice,polne bradavice kondilomi,bradavice,bradavice na rukama,bradavice kod dece,vaginalne bradavice kondilomi kod zena,

vakcine za HPV virus Gardasil,Cervarix