Upala jajnika

Upalu jajnika (oophoritis) karakterišu bolovi u donjem delu stomaka ,slabost a ponekad i povišena telesna temperatura. Bol u predelu jajnika je ponekad isprekidan, ponekad konstantan, a povremeno prolazi do bedara i butina.
Postoji akutna i hronicna upala jajnika, ali ih ginekolozi najcešce tretiraju kao suštinski jedno oboljenje.Upala jajnika je retko nezavisna i cesto je povezana sa istovremenom upalom jajovoda.
Efekti upale jajnika, kao i kod upala drugih organa mogu biti razliciti, najznacajniji efekat je promene epitela jajovoda.Zbog nje se , remeti normalna funkcija jajnika, pojavljuju se debeli ožiljci, koji mogu da dovedu do potpunog iskljucenja normalne funkcije jajovoda što za posledicu može imati trajnu nemogucnost zaceca.

Uzroci upale jajnika su brojni. Jedan od najvažnijih uzroka je bakterijska infekcija a najopasniji izazivaci su mikroorganizmi hlamidija, gonokoka,stafilokoka i streptokoka.Razvoj ovakvih infekcija je cesto pojacan drugim uzrocima, kao što su mokre noge, iznenadne prehlade, preterano zamaranje i znojenje,menstrualni poremecaji,stres i pad imuniteta zbog nikotina i alkohola.

Simptomi zavise od mikroba koji su uzrokovali upalu i opšteg stanja organizma . U akutnoj fazi osecaju se jaki bolovi u stomaku i krstima, može doci do povišenja telesne temperature i ponekad osecanja slabosti.Menstrualna funkcija obicno nije poremecena,ali ponekad menstruacije mogu nestati ili obratno,postati veoma obilne.U retkim slucajevima dolazi do izostanka stolice,gasova i ucestalog bolnog mokrenja.Do ovoga dolazi zbog uvecanja jajnika koji kao takvi pritiskaju creva, uzrokujuci zatvor, ili pritiskom na bešiku, stvarajuci cestu želju za mokrenjem,ali i nemogucnost da slobodno dodje do pražnjenja bešike. U nedostatku adekvatnog tretmana za akutne upale jajnika posle 1-2 nedelje ona može da predje u hronicnu formu.Kod hronicne upale simptomi se pojavljuju veoma cesto a nekontrolisana i sve cešca upotreba antibiotika daje sve slabije rezultate u lecenju.

Pravilno lecenje zavisi od stadijuma bolesti i patogena koji je izazvao infekciju. Akutne procese je najbolje tretirati posle laboratorijskih analiza i uz obavezno uzimanje u obzir moguce preosetljivosti na pojedine antibiotike.

Lecenje hronicne upale jajnika je mnogo komplikovanije. Posle temeljnog pregleda i dijagnoze daju se antinflamatorni lekovi i antibiotici. Ukoliko postoje veoma ozbiljne komplikacije potrebno je hirurško lecenje.Kod 12-15 posto žena obolelih od upale jajnika javlja se neplodnost a nije retka i vanmatericna trudnoca.U slucaju trudnoce odmah posle upale jajnika treba se obavezno i u najkracem mogucem roku javiti ginekologu.

Prevencija upale jajnika – Veliki znacaj u prevenciji ima poštovanje seksualne higijene,sve polno prenosive bolesti mogu da izazovu upalu jajnika.Upotreba kondoma pri stupanju u odnose sa novim partnerom treba da bude obavezna.Izbegavanje stanja koja pojacavaju infekcije obaranjem imuniteta kao što su mokre noge,sedenje na betonu i sl.Zdrave životne navike ishrana puna vitamina i izbegavanje stresa jacaju imunitet i pomažu organizmu da se sam izbori sa mikroorganizmima bez antibiotika.