Ravni kondilomi i bradavice

Ravne bradavice su rasprostranjene među tinejdžerima i decom zbog čega su takođe poznate kao mladalačke bradavice.Ove bradavice su ravne i male, rastu u nivou kože i čak stotinu ih može biti grupisano na jednoj lokaciji.One su slične boji kože,retko roze,svetlo braon ili žute.Česte lokacije za ravne bradavice su lice i čelo, ali ovi mali čvorići mogu da izrastu na vratu, rukama i prstima.

Ravni kondilomigenitalne bradavice(condillomata plana) izgledaju kao beličaste promene u nivou epitela sluzokože ili kože, javljaju se na grliću materice i okolnim tkivima.Veoma su opasna seksualno prenosiva virusna infekcija.Pročitaj više genitalne bradavice-kondilomi.
Uzroci

Bradavice i kondilomi su izazvani ,humanim papiloma virusima (HPV) koji postoje u više od 150 tipova.Human papiloma virus (HPV) sojevi 3, 10, 28, i 49 su glavni uzročnici ravnih bradavica.HPV virus je veoma zarazan i prenosi se kontaktom sa kožom ili sluzokožom inficiranog ili dodirivanjem stvari i predmeta koje je on dodirivao.
Simptomi

Ponekad je potrebno i do godinu dana da kondilomi narastu do vidljive veličine,tako da inficirani uglavnom nisu ravne bradavice kondilomisvesni infekcije.Ravne bradavice se razvijaju na rukama, licu, i u oblastima koje su često brijaju,kao što su noge žena i lica muškaraca.Ravne bradavice se retko mogu naći same.Većinom bradavice nisu bolne, mada se mogu povrediti ukoliko se nalaze u oblasti koja se često brija ili je pod pritiskom.Ravne bradavice na koži su benigne izrasline.Najveći problem koji većina ljudi imaja sa bradavicama je da su neprijatne zbog njihovog izgleda.
Lečenje

Lečenje nije uvek neophodno jer će ravne bradavice nestati posle nekoliko meseci kao posledica odgovora imunog sistema.Ako ravne bradavice ne nestanu neophodno je konsultovati lekara.Za njihovo lečenje može biti upotrebljena salicilna kiselina, glikol ili retinoin.Lekar može odrediti da se koristi krioterapija, gde se bradavica zamrzava sa tečnim azotom.Ostale opcije uključuju elektro-hirurgiju ili lasersku hirurgiju.

Čak i kada je lečenje i uklanjanje bradavica uspešno završeno one mogu da se ponovo vrate.To je dokaz da je HPV virus i dalje u telu.
Saznaj više:

HPV virus,HPV i bradavice,polne bradavice kondilomi,bradavice,bradavice na rukama,bradavice kod dece,vaginalne bradavice kondilomi kod zena,Kondilomi u ustima,Bradavice na stopalima

vakcine za HPV virus Gardasil,Cervarix