Polne bradavice

Šta su polne bradavice?

Polne ili genitalne bradavice su slične običnim bradavicama, ali se nalaze oko ili na penisu, anusu, vulvi, uretri, vagini ili grliću materice. Radi se o jednoj ili više izraslina na koži koje su: meke, mesnate, male izrasline na koži.

Kako do njih dolazi?

Kao i druge bradavice, genitalne bradavice su izazvane virusom. Ime virusa koji izaziva genitalne bradavice je humani papiloma virus (HPV). Postoji mnogo tipova HPV-a. Tipovi virusa koji najčešće izazivaju genitalne bradavice su HPV-6 i HPV-11.

Polne bradavice su zaraznije ,u odnosu na druge bradavice i lakše se prenose.Prenose se i kontaktom koža na kožu.One se mogu proširiti na druge tela u blizini genitalija i mogu se preneti sa jedne na drugu osobu tokom seksualne aktivnosti. Bradavice su obično prvi put uočljive od 1 do 6 meseci nakon što se neko zarazi HPV-om. Međutim, možete biti inficirani HPV-om bez ikakvih vidljivih bradavica.

Koji su simptomi?

Polne bradavice su male, sivkasto bele ili ružičasto bele izrasline. Obično se pojavljuju kao tanka, fleksibilna, čvrsta ispupčenja na koži koja izgledaju kao pravi mali karfioli. Neke bradavice,su međutim, male i ravne i ne mogu se lako primetiti.

Kod žena, polne bradavice mogu da rastu u oblasti vulve , na grliću materice, unutar vagine ili uretre, ili oko anusa. Kod muškaraca, bradavica može da raste na vrhu ili vratiu penisa, a ponekad na mošnicama, u uretri (cev iz koje izlazi urin iz tela), ili oko anusa.

Ponekad bradavice mogu nestati i bez tretmana. Oni, međutim, mogu da rastu i formiraju veći karfiol poput grozdova bradavica.Često infekcija protiče bez simptoma, ili sa povremeno blagom iritacijom, peckanjem, svrabom,neprijatnim mirisom, bolovima u toku odnosa, pojačanim vaginalnim sekretom ili krvarenjem.

Kada su genitalne bradavice na grliću materice ili u vagini, oni ne mogu ostati bez primetnih simptoma. Međutim,PAPA test može da pokaže promene u ćelijama koje ukazuju na virusnu infekciju i vaš lekar može da ih vidi u toku pregleda.

Kako se dijagnostikuju?

Vaš lekar će pregledati kožu i bradavice.Instrument koji se zove colposcope će uveličati oblasti tako da vaš lekarmože da se uveri da li je sve u redu sa  grlićem materice. Uzorak tkiva može se uzeti  za laboratorijske testove kako bi potvrdili dijagnozu.

Često bradavice koja se ne mogu videti se dijagnostikuju kada žene imaju Papanikolau test.

Kako se leče?

Glavne metode lečenja su:

stavljanje lekova na bradavice
hirurško uklanjanje bradavica
zamrzavanje bradavica tečnim azotom (krioterapija)
uništavanje bradavica laserom
sagorevanje bradavice preko žice i električne struje (electrocauteri)

Možda ćete morati dobiti lokalni anestetikda umrtvi oblasti oko bradavice pre nego što se uradi neki od ovih tretmana.

Uklanjanjem bradavica nećete se osloboditi od virusa. Jer vi i dalje imate virus posle terapije,pa druge bradavice mogu da izrastu.

Ako imate kondilome i da planirate da zatrudnite,trebalo bi da dobijete tretman za bradavice pre nego što zatrudne. Ako dobijete genitalne bradavice dok ste trudni,ne treba previše brinuti  jer HPV retko utiče na bebu. Međutim, bradavice imaju tendenciju da rastu i možda ćete dobiti više njih za vreme trudnoće.
Koliko dugo će efekti trajati?

Određene vrste HPV infekcija grlića materice mogu dovesti do, raka grlića materice kod žena.Tipovi  HPV-a visokog rizika  izazivaju izrasline koje su obično ravne i skoro nevidljive, u poređenju sa bradavice izazvane tipovima HPV-6 i HPV-11.

Ako imate kondilome i planirate da zatrudnite, bradavice treba da vam proveri vaš lekar.
Neka vam genitalije uvek budu čiste i suve. Možete koristiti fen za sušenje područja.
Dobro operite ruke posle dodirivanja oblasti sa bradavicama.
Radite test  onoliko često koliko vam lekar preporučuje.

Kako mogu da sprečim širenje kondiloma?

Nemati bilo kakav seksualni kontakt je najbolji način da se spreči širenje HPV-a.

Istraživači su razvili vakcinu pod nazivom Gardasil za sprečavanje tipova HPV infekcija koje su visoko rizične za rak grlića materice. Ako već imate HPV vakcina neće izlečiti vašu infekciju, ali će sprečiti infekcije sa nekoliko drugih tipova HPV.

Gardasil  je odobren za devojke i žene od 9 do 26 godina. Ono se daje u 3 doze u roku od 6 meseci. Gardasil može da vas zaštiti od HPV-a za 5 ili više godina. Istraživači rade studije da utvrde da li je revakcinacija posle 5 godina je potrebna.

Gardasil se obično ne daje trudnicama.

Evo još nekih stvari koje možete uraditi da bi se sprečilo HPV ili njegovih komplikacija:

Radite PAPA test svake godine.
Uzdržavajte se polnih odnosa dok ne stupite u brak ili imate preko 18 godina.
Koristite lateksa ili poliuretanske kondome tokom odnosa.Čak iako su vaše bradavice nestale , možete inficirati vašeg partnera, jer je virus i dalje u vašem telu. Kondomi mogu smanjiti rizik od dobijanja kondiloma od druge osobe, ali HPV se može preneti i sa oblastima koje nisu pokrivene kondomom.
Imajte samo jednog seksualnog partnera koji nije seksualno aktivna ni sa kim drugim.
Izbegavajte pušenje. Studije pokazuju da pušenje povećava rizike i probleme vezane za HPV infekciju.