Nistatin-Nystatin

Nistatin sadrži aktivni sastojak nystatin, koji se koristi za lecenje infekcija izazvanih gljivicama kvasnicama.
Nistatin ima snažno fungistatsko i fungicidno dejstvo na veliki broj vrsta gljivica .Nistatin se zahvaljujuci svojoj specificnoj strukturi može vezivati za molekule ergosterola u membrani gljivica i praviti rupe u njenoj membrani .
Celijske membrane gljivica su od vitalnog znacaja za njihov opstanak. One sprecavaju da neželjene supstance udju u celiju i zaustavljaju curenje sadržaja celija napolje. Kako Nistatin pravi rupe u celijskoj membrani, suštinski važni sastojci gljivicnih celija cure van njih. Ovo ubija gljivice i tretira infekcije.Nistatin oralna suspenzija se koristi za lecenje infekcije usta, grla i creva izazvanih raznim vrstama gljiva, posebno Candida albicans. Ove gljivice su prirodno prisutne u ustima i crevima, ali ponekad mogu da se preterano razmnože, ako se za to stvore uslovi u nekim delovima tela.

Nistatin se ne apsorbuje u krvotok, što omogucava da direktno deluje na podrucju infekcije.

Kada se leci oralna kandida, terapiju treba uzimati posle jela i držati je u ustima što je duže moguce pre gutanja.
Šta se koristi za?
Za lecenje vaginalnih infekcija koriste se lekovi na bazi Nystatina : Nystatin ,Poliygynax,Macmiror Complex.

Neželjeni efekti

Lekovi i njihovi neželjeni efekti mogu da uticu na pojedince na razlicite nacine.
Slede neke od neželjenih efekata za koje se zna da su povezani sa uzimanjem ovog leka. Ovo su samo retki slucajevi i ne znaci da ce svi ljudi koji koriste ovaj lek imati bilo koji neželjeni efekat.
Mucnina.
Iritacija usta.
Proliv.
Povracanje.
Osip.
Ako se pojavi neki od neželjenih efekata za vreme uzimanja Nistatina prestanite da ga koristite i odmah se javite lekaru.
Saznaj više

Vaginalna kandidijaza
Gljivice
Kandida
Kanesten
Papa test