Mikoplazma i ureaplazma

Šta su  Mikoplazma i Ureaplazma infekcije?

Ureaplazma i Mikoplasma spadaju u grupu najmanjih bakterija. Za razliku od drugih bakterija, međutim, ovi organizmi nemaju ćelijski zid i  mogu da žive na sličan način kao virusi . Za razliku od virusa, ipak, mogu biti ubijeni  pojedinim antibioticima.
Simptomi

Simptomi mogu biti “tihi” ili mogu prouzrokovati: sekret, pečenje,često  uriniranje i bol za vreme seksualnih odnosa..
Kako se Ureaplazma i Micoplazma dijagnostikuju?

Kada je u pianju Mikoplazma najčešće se koriste tri metode za dijagnostikovanje:PCR test,bojenje DNK i izolacija kulture.Dijagnostika i lečenje bolesti koje uzrokuju ovi organizmi su  posebno teški zbog sledećih razloga:

Ovi organizmi zahtevaju posebne testove i čak i kada se sprovode ovi  testovi, i dalje može biti veoma teško izolovati organizme i početi lečenje pacijenta.
Testovi nisu nešto što obavlja lekar opšte prakse ili ginekolog.
Samo nekoliko antibiotika ubija ove konkretne bakterije a antibiotici se moraju koristiti mnogo dana, nedelja ili čak i duže.
Mnogi pacijenti ne uzimaju lekove kao što je propisano, ne uzimaju svoje lekove dovoljno dugo da bi se u potpunosti izlečili, ili dolaze u bliski kontakt sa zaraženom osobom i postanu ponovo inficirani.

Važno je napomenuti da se bolesti izazvane ovim bakterija  stiču “na sve moguće načine” ‘kao primer kroz seksualne odnose. Međutim, dijagnoza  Ureaplasme  kod  vašeg partnera  ne podrazumeva da se dogodilo neverstvo.Ne postoji način da se  sazna za sigurno kako ili kada je mikroorganizam dospeo kod vašeg partnera . Ono što se pouzdano zna jeste da je potrebno da se oba partnera tretiraju kako bi  se sprečilo eventualno širenje infekcije na bešiku.
Ureaplazma i Mikoplazma  lečenje?

Lečenje se obično sastoji od upotrebe određenih antibiotika,iz grupe  tetraciklina ili erithromicina. Budite sigurni da obavesti lekara ako ste alergični na lekove pre nego što počnete uzimanje terapije.Uzdržavanje od  seksualne aktivnosti je potrebno dok se uzimaju lekovi kako nebi došlo do reinfekcije. Uzmite antibiotik kao što je propisano i za vremenski period prema uputstvu lekara. Ovo je važno da bi se osiguralo da je bakterija u potpunosti eliminisana iz organizma.

Važno. Ukoliko ste seksualno aktivni, vaš partner će morati da uzima antibiotike da bi se izlečio i da vama ponovo ne prenese bakterije.. Prva linija tretmana su:

Dokicicline (Dovicin)od 100 mg,po  1 kapsulu, uzimati  dva puta dnevno za 14 dana, ili
Eritromicin 400 mg, po 2 tablete četiri puta dnevno tokom 7 dana

U idealnom slučaju, partner treba da bude na istom antibiotiku. Trebalo bi da se retestirate nakon završetka terapije antibioticima , što se može učiniti u vašoj lokalnoj bolnici ili laboratoriji.Uzeće se urin ili vaginalni bris da bi se utvrdilo da li su bakterije u potpunosti eliminisane iz tela. Savetuje se da se i seksualni partner testira i retestira. Ponekad je potrebno ponoviti terapiju jer je deo bakterija preživeo terapiju.