Human papiloma virus

Do sada je otkriveno više od 150 vrsta humanog papiloma virusa a stalno se otkrivaju novi tipovi.Oko 30 do 40  tipova se prenosi seksualnim kontaktom. Različiti human papiloma virus tipovi HPV su označeni brojevima i  dele se na tipove visokog i niskog rizika.

HPV tipovi niskog rizika: 6, 11, 30, 42, 43, 44, 53, 54, 55 itd. (odgovorni su za nastanak dobroćudnih kondiloma )

HPV tipovi visokog rizika: 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 56, itd.(odgovorni su za razvoj premalignih promena i kancera)

Različiti tipovi virusa izazivaju različite bradavice.

Vrste 2 i 7 su povezane sa običnim bradavicama koje se javljaju na rukama ,dok  su tipovi 1, 4, a ponekad i 2 uzroci bradavica na stopalima verrucae plantares).Ove bradavice se javljaju na tabanima noge i predstavljaju male lezije kože oblika karfiola i malom crnom tačkom u centru. Tipovi 3 i 10 su ravne bradavice. One su u ravni kože, crvenkasto-braon boje i obično se nalaze na rukama i licu. Ovaj tip se često može naći kod dece. Tipovi 6 i 11, su jedni od tipova koji izazivaju polno prenosivu bolest genitalne bradavicesu.Skoro svi slučajevi raka grlića materice uzrokovani su papiloma virusima tipa 16, 18, 31 i 45. Neke vrste HPV-a ne izazivaju nikakve simptome.

Poslednjih godina beleži se nagli porast raka krajnika izazvan papiloma virusom.Od 120 pacijenata ,sa rakom krajnika,testiranih u Švedskoj,  83 od njih bilo je pozitivno na HPV. To je povećanje za 93% od 1970. U prošlosti, rak krajnika je obično povezivan sa pušenjem.Ovo ilustruje alarmantni porast broja HPV pacijenata.

Papiloma virusi mogu da inficiraju telo i onda ostanu uspavani godinama. Kasnije mogu da se “probude” i izazovu infekciju.Papiloma virus se prenosi direktnim kontaktom  a ne telesnim tečnostima.Papiloma virus ulazi u kožu ili sluzokožu kroz mikro ogrebotine u tkivima i onda počinje da se deli i umnožava u telu.Ponekad se virus otkrije mnogo godina posle infekcije kada se pojave lezije.Zato je teško utvrditi koji je od partnera bio prvi inficiran virusom.

Ne postoji poseban HPV test za muškarce na tržištu.Testiranje žena na HPV se obavlja kao deo redovnih skrininga za rak grlića materice poznatih kao Papa test. Ali, ne postoji način da se sprovede opšte testiranje za otkrivanje  HPV virusa u telu,postoje mnogi sojevi virusa koji ne izazivaju nikakve simptome pa se nemože saznati da je infekcija prisutna.U svakom slučaju važnije je da saznate da li imate bolest koja je izazvana HPV- om nego da saznate da li imate HPV.

Jedini siguran način prevencije je izbegavanje polnih odnosa sa više partnera.Pored toga, razvijena je vakcina  Gardasil za imunizaciju od pojedinih vrsta HPV-a koje izazivaju rak grlića materice i genitalne bradavice. Preporučuje se da se vakcina daje devojčicama uzrasta 9-12 jer je najefikasnija kod devojaka koje nisu postale seksualno aktivne. Gardasil se primenjuje u 3 doze tokom perioda od šest meseci.Gardasil vakcina se nedaje trudnicama, neželjeni efekti vakcine su blagi i kreću se od crvenila, svraba i otoka na mestu injekcije ,u retkim slučajevima Gardasil može izazvati mučninu, povraćanje i vrtoglavicu.Upotreba kondoma tokom seksualne aktivnosti može malo smanjiti šanse za prenošenje HPV-a, ali svakako nije garancija, jer koža koja nije pokrivena kondomom može još uvek biti u stanju da prenese ili primi infekcije.

Nisu jedino žene ugrožene papiloma virusom HPV infekcija se smatra zajedničkom i javlja se i kod muškaraca, ali obično nema simptoma.Oni mogu, međutim, i dalje prenositi virus na partnera koji može da razvije ozbiljnu bolest.Iako se retko dešava, neki ljudi će razviti rak penisa i analni kancer zbog  HPV-a. Gej i biseksualni muškarci sa HPV infekcijom imaju 17 puta veće šanse da dobiju analni kancer nego heteroseksualni muškarci.
Saznaj više:

HPV virus,HPV i bradavice,polne bradavice kondilomi,bradavice,bradavice na rukama,bradavice kod dece,vaginalne bradavice kondilomi kod zena,

vakcine za HPV virus Gardasil,Cervarix