Hepatitis B

Hepatitis B :kako se prenosi,simptomi,lecenje,vakcinacija.

Hepatitis B izaziva infekcija Virusom hepatitisa B (HBV). Period inkubacije od vremena izloženosti do pojave simptoma traje od  6 nedelja do 6 meseci. Najveća koncentracija virusa Hepatitis B se nalazi u krvi dok je u  drugim telesnim tečnostima (npr.sperma, vaginalni sekret, limfa) mnogo manje prisutan.Infekcija Hepatitisom B može biti akutna i hronična.
Rizik za hroničnu infekciju ponajviše zavisi od uzrasta: oko 90% zaraženih beba i 30% zaražene dece uzrasta  ispod 5 godina postaje hronično inficirana, u poređenju sa 2% -6% odraslih. Među osobama sa hroničnom Hepatitis B infekcijom, rizik za preranu smrt od ciroze jetre ili hepatocelularnog karcinoma  je 15% -25%.

Kako se prenosi?

Hepatitis B se lako prenosi preko sluzokože izložene inficiranoj krvi  ili telesnim tečnostima  koje sadrže krv. Primarni faktori rizika koji su povezani sa infekcijom su nezaštićeni seksualni odnos sa inficiranim partnerom,beba od zaražene majke, nezaštićeni seks sa više  partnera,  muškarci koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima , infekcija  drugim polno prenosivim bolestima, korišćenje zajedničke igle za ubrizgavanje droge.

Prevencija perinatalne infekcije kroz rutinski skrining svih trudnica sa HBsAg  testom i imunoprofilaksu beba rođenih od strane   HBsAg pozitivnih majki i novorođenčadi koju su rodile majke sa nepoznatim statusom HBsAg
Rutinsko vakcinisanje novorođenčadi
Vakcinacija prethodno nevakcinisane dece i adolescenata starosti preko 18 godina
Vakcinacija prethodno nevakcinisanih odraslih na povećan rizik od infekcije

Hepatitis B simptomi

Od infekcije do pojave prvih simptoma inficirana osoba je zarazna za druge a da to nezna.Kada prodje period inkubacije javljaju se prvi simptomi:žutica,povišena temperatura, smanjen apetit, taman urin  braonkastocrvene boje i bezbojna stolica.Organizam sam uspeva da pobedi virus i postane trajno imun u preko 90 % slučajeva a kod ostalih Hepatitis prelazi u hronični Hepatitis B.Kod hroničnog hepatitisa B uglavnom ne postoje nikakvi simptomi i sa njim se može dugo živeti uz stalni lekarsi nadzor.Hepatitis napada jetru i posle više godina može doći do ciroze i prestanka funkcije jetre .

Hepatitis B lečenje

Osobe sa aktivnom hroničnom infekcijom dobijaju terapije protiv hepatitisa B. Postoje  3 leka protiv hepatitisa B, Interferon, koji se koristi u obliku injekcija koje se daju jednom nedeljno. Ova terapija daje se u periodu od 4 meseca meseca a zaraženi nemora da bude hospitalizovan. Ova terapija ima za cilj da aktivni Hepatitis B preobrati u neaktivni i u većoj meri sačuva jetru od oštećenja.Kod  jednog od tri pacijenta to uspeva.
Pored Interferona koriste se i tablete  Lamivudine i Adefovir .