Bradavice

Bradavice su zarazne rožnato-mesnate izrasline na koži.Izrastanje bradavica se može pripisati human papiloma virusu (HPV) koji izaziva veoma zaraznu infekciju kože. Bradavice se često pojavljuju na rukama, stopalima ili drugim osetljivim oblastima kao što su Analno-genitalni region i usta.

Postoji više vrsta bradavica kao što su:ravne bradavice, opšte bradavica, plantarne bradavice, genitalne bradavice,končaste bradavice,papilomi… Iako sve ove vrste bradavica mogu izgledati kao iste svaka od njih ima svoje posebne karakteristike. Dakle, tretman za svaku od bradavica može biti drugačiji.Opšte bradavice ili  verruca vulgarisse obično rastu na prstima, koži koja okružuje nokte i na gornjoj strani šake.S druge strane, plantarne(unutrašnje) bradavice se mogu javiti na osetljivim tačkama pritiska pod vašim nogama. One mogu biti nevidljive golom  ljudskom oku, ali se mogu videti kolposkopijom ili uvećanjem.Ako imate slab imuni sistem i dodje do kontakta kože sa nekim ko ima bradavice dolazi do infekcijes.Sunčanje deluje kao katalizator i ubrzava  rast ovih bradavica, naročito ako su u predelu lica. Najčešći simptomi su bol, upala, ispupčena koža i crvenilo.Ovakvo stanje bradavica se može pretvoriti u veoma ozbiljno, ali je uglavnom ignorisano od inficiranih. Trenutno, nema lekova ili tretmana protiv virusa  HPV-a. Ali postoje brojni tretmani dostupni za seme bradavice. Neki tretmani su dole navedeni:

Opšte bradavice mogu se ukloniti tretmanima poput Imikuimodom i bleomicinom. Ovi tretmani su preporučeni od strane profesionalnih lekara kada seme bradavice počnu brzi rast ili umnožavanje. Trudnicama su ne savetuje Imikuimod.

Krioterapija – U ovom konkretnom uklanjanju, bradavice se zamrzavaju sa tečnim azotom i onda uklanjaju.Ovaj tretman se savetuje kada opšte bradavice dostignu ekstremnu fazu.Posle ovog tretmana ostaju ožiljci.

Kantaridin – hemikalija Kantaridin se stavlja na bradavicu i onda previja zavojem.Posle ovog tretmana se javlja bol na mestu bradavice za oko tri do osam sati posle tretmana.

Hirurško lečenje – hirurške intervencije podrazumevaju sečenje tkiva ispod i okolo bradavice zajedno sa bradavicom.Bolno je pa se koristi lokalna anestezija, ali je prilično brzo. Ovaj tretman se ne radi često, jer izaziva veoma često ponovno izrastanje bradavica.

Laserska hirurgija – Ovaj tretman je skup u odnosu na druge, ali je najefikasniji. Laserski snop uklanja bradavica bez ikakvog bola.

Bradavice nisu samo zarazna bolest one takodje utiču na društveni život osobe.Prevencija je bolja nego lečenje posebno u slučaju opšte bradavice. Ovde su neke od mera predostrožnosti koje možete pratiti da bi se sačuvali od HPV infekcije.

Izbegavajte kontakt sa kožom inficirane osobe. HPV virus je veoma zarazan i može lako da prelazi sa jedne osobe na drugu samo jednim kontaktom sa kožom.
Ako imate bradavice dezinfikujte područje i zalepite bradavice flasterom.
Bradavice se mogu takodje proširiti na druge delove tela.Izbegavajte da dodirujete druge delove tela.
Seksualni kontakt je glavni uzrok bradavica. Budite verni do jednom partneru i uživajte u zdravom životu.
Saznaj više:

HPV virus,HPV i bradavice,polne bradavice kondilomi,bradavice,bradavice na rukama,bradavice kod dece,vaginalne bradavice kondilomi kod zena,

vakcine za HPV virus Gardasil,Cervarix