Bradavice kod dece

U rasponu od 10% do 50% dece u svetu dobije bradavice tokom detinjstva.Postoji mnogo različitih vrsta bradavica, međutim,obične bradavice su tip bradavica koji deca najčešće dobijaju. Bradavice kod dece su uzrokovane virusnom infekcijom HPV-om poznatijem kao humani papiloma virus.One su zapravo benigni tumori koji rastu iz zaraženih ćelija kože koji se zove keratinocite.Dete se može inficirati u kontaktu sa kožom,korišćenjem peškira nekoga ko je inficiran HPV-om ili čak kupanjem u bazenu sa zaraženom osobom. Iako virus nije strašno zarazan, on može da uđe u telo kroz  malu pukotinu ili ogrebotinu na koži, obično na rukama ili nogama.Izgleda da virus privlače topla, vlažna mesta na telu a od trenutka inficiranje do trenutka kad bradavice postanu vidljive može proći i godinu dana. Neka deca sa slabim imunim sistemom mogu biti veoma osetljiva na  HPV virus koji izaziva bradavice.

Bradavice na deci će najčešće nestati same od sebe, ali dok su prisutne mogu biti neprijatne ili mogu izazivati svrab.U nekim slučajevima, mogu izazvati bol ili se proširiti na druge delove tela. Bradavice se bradavicepojavljuju kao izrasline u obliku karfiola sa sitnim crnim tačkama u sredini.Bradavice mogu biti veoma male ili mogu porasti veoma velike i širiti se na druga mesta na telu.Važno je da se dete nauči da ne grize i ne grebe bradavicu jer to će verovatno dovesti do toga da se širi ili možda čak i prokrvari. Ako bradavice postanu nepodnošljive, postoji nekoliko stvari koje roditelj može da uradi.

Održavanje oblasti čistom i suvom je veoma važno kao pomoć da bradavica što pre nestane.Jedna kućna terapija podrazumeva korišćenje lepljive trake.Ova metoda traje nekoliko meseci i treba malo strpljenja.Izgleda da lepljiva traka iritira bradavice i to može izazvati imuni sistem  da krene u akciju za borbu protiv nje. Jednostavno pokrivati područje sa lepljivom trakom za period od šest dana. Nakon toga, uklonite lepljivu traku i potopite bradavicu u toplu vodu.Zatim trljajte bradavicu grubom tkaninom, pazeći da ne povredite okolnu kožu.Ovaj proces se ponavlja za nekoliko meseci i na kraju bradavice mogu da nestanu.

Drugia kućna  terapija koristi salicilnu kiselinu. Ako ove terapije ne rade, dobro je da vaše dete pregleda pedijatar ili dermatolog. Oni mogu preporučiti postupak krioterapije ili zamrzavanje za uklanjanje bradavica.Takođe mogu preporučiti tretman laserom. Ove metode su obično bezbolne, ali čak i  posle više tretmana, ne postoji nikakva garancija da se bradavica neće vratiti.Bradavice se mogu uništiti sa električnim iglom.To može biti bolno i ostaviti ožiljak, tako da roditelji treba da razmotre ovo kao poslednje sredstvo.

Ako bradavice kod vašeg deteta počinu da se razvijaju veći veoma brzo, menjaju boju ili oblik ili počnu krvarenje,onda morate odmah da zatražite pomoć lekara. Najbolji način da se spreče komplikacije sa bradavicama je da se ne seku,grebu,grizu ili na bilo koji drugi način iritiraju,bradavica treba da bude suva i pokrivena.Naučite vaše dete da ne grize nokte i izbegavajte svakog ko je inficiran HPV-om i ima  bradavice.

HPV virus
HPV i bradavice,polne bradavice kondilomi,bradavice,