Bolovi u donjem delu stomaka

Sve žene s vremena na vreme osećaju nelagodnost ili bolove u donjem delu stomaka , ispod pupka na primer, pre ili za vreme menstruacije.

Imajući u vidu određene simptome vaš lekar će tačno dijagnostikovati problem i uzrok bolova, mada to može biti teško.U mnogim slučajevima identifikacija razloga zbog koga nastaju bolovi u donjem delu stomaka može biti teška , ali ističući neke simptome i tačno mesto sa koga dolazi bol će pomoći vašem doktoru.Najčešći uzroci su urinarni poremećaji, kao što su problemi sa bešikom i bubrezima, problem sa crevima ili infekcija koja obuhvata reproduktivni sistem – matericu, jajovod i jajnike.

 

Tip bolova u donjem delu stomaka koji proizilaze iz urinarnog sistema

 

Bolovi u donjem delu stomaka mogu se javiti zbog promena nastalih u urinarnom sistemu , kao što su: cistitis (zapaljenje mokraćne bešike), upala  jednog ili oba bubrega (pijelonefritis), kamenje u bubrezima ili retko kad tumora.Tipični simptomi infekcije su peckanje prilikom prolaska urina i potreba  za čestim mokrenjem. Pored toga, bol koji polazi sa strane i ledja prema napred  sugeriše infekciju bubrega ili kamena u bubregu.
Bol povezan sa kamenom ili peskom u bubregu može biti veoma jak Prisustvo krvi u urinu povećava mogućnost da je prisutan kamen u bubregu ili u bešici, isti simptomi postoje i kad se razvije tumor. Benigni i maligni tumori mogu se najlakše primetiti po ovim simptomima mada su oni prilično retki.
Trajanje bola će dalje pomoći vama i vašem doktoru da se da tačna dijagnoza.

 

Tip bolova  koji proizilaze iz  creva

 

Creva mogu prouzrokovati širok spektar simptoma, uključujući bolove.Zatvor i proliv može biti bolni sami po sebi, kao i promene u radu creva koje obično identifikujemo kao bol koji dolazi iz creva. Bol iz creva se često opisuje kao grč. To znači da bol ili nelagodnost dolazi u talasima sa malo ili bez neprijatnosti između bolova.Nadimanje ili oticanje donjeg abdomena može se javiti kao posledica mnogih oboljenja,obavezno se odmah javiti lekaru.

 

Tip bola koji se javlja zbog bolesti reproduktivnih organa

Bol može da potiču iz materice , jajovoda ili jajnika. Obično se oseća u sredini donjeg dela stomaka, iznad linije stidne dlake. Povremeno jači bol na levoj ili desnoj strani je tipičan signal da dolazi iz jajnika.

Može se javiti nelagodnost ili čak bol tokom seksualnog odnosa (koja se zove dispareunia) .
Bol poreklom iz materice je obično jači u vreme menstruacije (dismenorrhoea).

Primeri bolesti reproduktivnih organa koji su doveli do bola su: upala jajnika,endometrioza, upale karlice, ciste na jajnicima, fibroidi ,probleme u vezi sa ranim fazama trudnoće  i vanmaterična trudnoća.

U svakom slučaju iznenadni, jak, neobjašnjiv bol u stomaku je razlog da se javite lekaru .

 

Šta će lekar uraditi?

 

Akutni i iznenadni bolovi su uvek zabrinjavajući, ali i učestali bolovi slabijeg intenziteta takođe mogu imati ozbiljne posledice i lekar treba obavezno da bude konsultovan.Lekar će vas pitati o menstrualnom ciklusu i zatražiće analizu urina. Takođe može  pitati da li je bilo  ​​mučnine, povraćanjea ili groznice. Ako je potrebno, može vam postaviti pitanja u vezi emotivnog života  – porodici, prijateljima, poslu- i  seksualnom životu.Lekar će vas pregledati uključujući pipanje i pritiskanje stomaka i, pored toga može zatražiti ako je to neophodno, interni pregled (vaginalni, rektalni ili ponekad oba).

Dalja ispitivanja ili tretman će biti zasnovani na opisu bola i nalazima ispitivanja lekara.
Uobičajeno biće zatražen uzorak urina zbog utvrdjivanja postojanja bilo kakve infekcije.
Ako se prema opisu bolova posumnja na problem sa bubrezima  bićete poslati na ultrazvučni pregled bubrega i bešike .
Ako se sumnja na oboljenje jajnika i materice laboratorijski će se ispitati bris iz vagine u potrazi za bilo kakvom infekcijom, može biti izvršen i ultrazvučni pregled materice .
Ako se sumnja da su creva problem, uzrok  bolova je često  infekcija,biće ispitan uzorak stolice ili ćete ako je i to potrebno biti upućeni na endoskopski pregled creva (endoskopiju).