Bakterije u mokraci

Mokraća je normalno sterilna telesne tečnost, ali, dok napušta  telo,  može postati inficirana bakterijama. Uobičajeni način za  nastanjivanje bakterija je  dok se mokraca nalazi u inficiranoj mokraćnoj  bešici, koja pruža plodno okruženje za razmnožavanje bakterija.Bakterije  su glavni uzrok infekcija urinarnog trakta. Kada je velika koncentracija bakterija u mokraći, u nekim slučajevima dolazi do Asimptomatske bakteriurije.

Escherichia coli (E. coli)

Escherichia coli obično se nalazi u digestivnom sistemu i glavni je uzrok infekcija urinarnog trakta. Iako  E. coli normalno živi u debelom crevu, a ponekad dospeva do uretre (prolaz mokraće iz bešike) izazivajući  infekciju i brzo se razmnožavajući .E. coli može da napadne bilo koji deo urinarnog sistema: uretru, bešiku, mokraćne kanale i bubrege. Pod uticajem E. coli , svaki deo razvija različite infekcije: Uretritis, cistitis i pijelonefritis.

Micoplazma i Hlamidija

Za razliku od E. coli, ovi mikroorganizmi su seksualno prenosivi  i zahtevaju lečenje oba partnera  kako bi se u potpunosti iskorenili. Najviše infekcija bešike izazivaju Mikoplazma i Hlamidija bakterije, a čest simptom je prisustvo gnoja u mokraći. Otkrivanje ovih mikroba je ponekad teško kada se koristi standardna urinokultura. Međutim, one mogu lako da se identifikuju kroz posebne testove.

Lactobacillus

Neki mikrobi, kao što je Lactobacillus, su uobičajeno prisutni u mokraći  u malim količinama .Lactobacillus je čest vaginalni “zagadjivač” koji je obično prisutan u mokraći žena i može da izazove infekcije kada ga ima u većim količinama. Lekar može propisati antibiotike iz predostrožnosti da se kod pacijenta ne iskomplikuje Lactobacillus infekcija .

Proteus i drugi mikroorganizmi

Visoka pH vrednost u mokraći je često dobar pokazatelj Proteus infekcije. Proteus bakterija je potvrdjen izazivač stvaranja kamenja u urinarnom  traktu, za nju je urinarni trakt sigurna luka za bekstvo od  nekih antibiotika. Mikrobi, kao što su Klebsiella i Enterococcus se takođe često mogu naći u urinu, a posebno kod žena koje su više sklone infekcijama nego muškarci. Neke bakterije koje su ređe prisutne u mokraći, na primer candida albicans, Haemophilus influenzae, Micobacterium tuberculosis, salmonela i stafilokoka obično se probiju u urinarni sistem kroz krv  ili limfni sistem.

Bakterijska infekcije se leče antibioticima a savet narodne medicine je korišćenje uvinog čaja.

Da bi umanjili mogućnost napada bakterija na urinarni trakt  održavajte higijenu genitalija sapunima koji su PH neutralni,nosite pamučno a ne sintetičko rublje,pijte dosta tečnosti kako bi ste češće mokrili,izbegavajte sedenje na betonu i drugim hladnim mestima,utopljavajte se,kada imate infekciju samo se tuširajte a nemojte se kupati u kadi.